Ekstasen i kjernen av smerten


Hvis vi  visste hva som virkelig gjemmer i kjernen av smerten, i  det innerste hjerte av såret, hadde vår forhold til smerten (og våre evige forsøk til å unngå  den) forandret seg på en grunnleggende måte. I kjernen av smerten bor nemlig ekstasen. Ekstasen er en glede som er større enn det vi vanligvis opplever som glede. Det glede ganget med 1000.  ”Eks” betyr forresten ”ut” (som ”eks-mann”), ”Stasis” er ”det faste”. I ekstasen trer man ut av den faste, vanlige, firkantete fysiske rammen av tid og rom.
Det høres kanskje helsprøtt ut- i hvert fall hvis man basere sin virkelighets oppfatning på konsensus realiteten. Men bare så at det er sagt, en gang for alle: realitet og virkelighet er ikke det samme. Den virkelige virkeligheten er det som virker bak realitet og bringer den frem. Realiteten er dermed en virk-ning av virkeligheten.
Så far, så good. I realiteten er mottoet å unngå smerten for alle penger. Mennesker går lange veier for å ikke kjenner det som er vondt. Smertestillende, antibiotika, antidressiva, lykkepiller, alkohol, narkotika, iskrem,  younameit. Alt er tillat, så lenge det bare stopper eller undertrykker smerten.
Men -berøver man seg ikke av noe utrolig verdifullt hvis smerten blir skyggefisert*  på den (-)måten ?
(* noter meg for fremtiden som skaperen av uttrykket )
Har jeg kanskje luktet litt for dypt i våre nydelige trompetblomster (som har  svært narkotiske blomster) på terrassen? Eller samplet litt for mye biodynamisk vin fra min smugler samling i Gildehallen ? Ok, jeg innrømmer det: jeg har luktet på trompetblomsten (men det var i går, og det luktet helt vidunderlig) . Og flasken med biodynamisk  Burg-under (Côte de Nuits, et navn et konsept, nattens og yin prinsippets vin ) er åpnet, men enda ikke degustert (jeg drikker bare vin sammen med mat, og om ca. en halv time blir det to ville fasaner på bordet, med poteter, bønner og salvie fra eget hage). Dette  måltidet høres potensiell ekstatisk nok ut, men det er ikke det jeg sikter til, i hvert fall ikke akkurat nå. Det jeg vil si: verken trompetblomstene (på Spansk heter den dama de noche, som er et synonym for en dame som selge sin kropp for cash) eller vin er i denne omgangen årsaken til mine rare funderinger. Jeg kan heller ikke virkelig si hvor denne realisasjonen virkelig kommer fra- muligens fra space, intuisjonen, den kosmiske intelligensen eller Mo i Rana.
Det jeg vil si er: kanskje man kunne lære å sensitivisere seg selv litt for det som ligger bak smertens overflate, og kjenner litt etter. Da klarer man muligens å ane noe mer bak sløret enn bare ubehag. Jeg sier ikke at man skal derfor nødvendigvis oppsøke smerter (selv om noen gjør det). Jeg mener heller at man ikke hele tiden skal prøve å unngår smerter. Det betyr at man skal lære å lytte til smertene: hva vil du fortelle meg, hva er ditt dypeste budskap ? Kanskje smerten er egentlig en venn (kanskje en av våre beste, men mest misforståtte), hvis vi bare slutter å henge oss opp på smertens irrelevante periferien-der hvor det ”bare gjør vondt ”.
Jeg er (u)rimelig sikker: i  dypeste kjernen av smerten bor ekstasen som potensial.