Metapsykologisk Leksikon: Hva er en arketyp ?


Metapsykologisk Leksikon: Hva er en arketyp ?

Begrepet arketyp blir hyppig bruk i denne bloggen (og mitt arbeid forøvrig). Men hva betyr det egentlig ?
La oss rulle det hele opp etymologisk, altså fra ordets betydnings røtter. Det gamle greske ord ἀρχέτυπον (archetypon) går tilbake til Plato.
I min metapsykologisk leksikon oversettes det slik :

arke betyr så mye som ur ; opprinnelig ; original ; først ;

type betyr prinsipp ; modell ; mønstre

En arketyp er altså en ur prinsipp, en original universell byggekloss, en slags opprinnelig modell.Det er disse basale universale byggeklosser som i sine kombinasjoner bringer frem alle fenomener/ former på jorden.
Eller omvendt sagt : det finnes ingenting på jorden som kan ikke reduseres tilbake til disse ur byggeklosser. Dette ur innhold eksisterer i kosmos som en original idé, en usynlig, immateriell energi utenfor tid og rom som ligger bak (eller i) absolutt alt som er, og som skaper alle former og fenomen i universet.
Hvis vi for eksempel snakker om astrologiske arketyper, mener vi dyrekretsens tol ur prinsipper. Ifølge astrologien danner disse «tolv store « universets grunn mønstre, dens blueprint.
Man kan differensiere disse arketypene enda mer (f x ved å kombinere disse tolv med hverandre) eller redusere dem til de aller mest basale av alle arketyper, Yin & Yang.

Der er svært nyttig å relatere til livet utifra et arketyp basert forståelse, f x ved å lære seg et system som astrologi som jobber utifra arketypene.
Ved hjelp av arketypene er det nemlig mulig å ordne livets endeløse overflod av fenomener. Det tilsynelatende kaos (gresk for det «u-ordnete univers») kan ved hjelp av en arketypisk forståelse blir til kosmos ( gresk for det «ordnete univers»).

I denne sammenheng må vi ikke glemme å sende en stor metapsykologisk takk til Carl Gustav Jung som re-introdusere arketypene i det 20 århundret.