Psykisk hygiene: les en god bok eller fem

21e9991ed939b8156e1013c199031bd1.jpg

I gårsdagens kulturdel i Aftenposten (23-03-20) fant jeg følgende dobbeltside som gjorde at jeg nesten fikk min kveldste i vrangstrupen: «Disse filmer om VIRUSUTBRUDD bør du se». Undertittel: «Filmene tegner opp ulike skrekkscenario»  

Hvis du vil ha en oppskrift på hvordan du mest effektivt kan undergrave din psykiske hygiene, bør du følge journalistens anbefaling. Det er som å helle bensin på bålet.

Sjelen trenger ikke å fyres opp enda mer. Tvert imot. Den trenger å gire ned. Skifte modus. Finne stillhet. 

For noen dager siden lanserte jeg noen forslag for psykisk hygiene som kunne passe for disse dager i kollektiv karantene. At AntiBac er utsolgt mange steder er én ting – men hva med produktene for psykisk hygiene?

Ved første blikk kan det virke som om ordene «psyke» og «produkt» ikke rimer 100 %. Psyken er av immateriell natur, produkter utpreget fysiske. I de 40 000 + timer jeg har jobbet med klienter, har jeg aldri kunnet fysisk ta på psyken, selv om jeg har kjent på psykens tilstedeværelse i hvert eneste sekund. Det kunne være nærliggende å konkludere med at psyken og produkter ligger på forskjellige bølgelengder og derfor ikke helt resonnerer med hverandre. 

Men bare kanskje.

Personlig kan jeg komme på et produkt som har gjort i hvert fall min psyke godt (og jeg tror ikke jeg er alene om det); nemlig bøker.

Bøker har alltid vært blant mine beste venner. De har gitt meg grenseløse gaver i form av innsikt, utsikt, læring, undring og oppdagelser gjennom hele Livet - og fortsetter å gjøre det hver eneste dag. En dag uten å ha lest, føles som en tapt dag. Det er selvsagt litt overdrevet, men heller ikke altfor langt fra sannheten (min). For en vidunderlig gave; å kunne lese, å dukke inn i et parallelt univers, et mikrokosmos i sin egen verden. Av og til tenker jeg at jeg lever i et Librarium, et slags akvarium av bøker. Det er heller ingen tilfeldighet at det latinske ordet liber betyr både bok og fri. Bøker kan potensielt sette mennesket fri og gi sjelen vinger. 

En annen betydelig gave: Bøkene har vært noen av mine fremste læremestere. Det finnes lærere som vi lærer av ved å være i samme rom som dem, hvor vi er delaktige i den direkte formidlingen fra person til person. Jeg har hatt en del slike lærere, og er takknemlig for deres frimodige deling av sine skatter. Samtidig finnes det et hav av viten og visdom «der ute» som formidles av mennesker man aldri møter personlig - eller trenger å møte personlig. Likevel kan deres inn- og utsikter bli til en utømmelig kilde av læring, og de har gitt meg mange eurekas og aha-opplevelser.

Bokens spesifikke ånd - genius libros - kan transportere et hav av visdom, gi avgjørende impulser og åpne opp helt nye horisonter. Men i siste konsekvens er det det levde Livet, den daglige empiriske erfaringen og motet til å prøve og feile, som er menneskets fremste læremester. Men: det ene utelukker ikke det andre. Min erfaring er at det er nettopp samspillet mellom bøkenes abstrakte innspill og Livets konkrete realitet som skaper magien som har potensial til å løfte hverdagen opp til helt nye opplevelsesdimensjoner.

I disse dager, der manges sjel allerede er litt anspent eller overspent pga. bekymringer om helse, økonomi eller kanskje bare brakkesyken/cabin fever med mange mennesker stablet oppå hverandre, er min ikke reseptbelagte resept for psykisk hygiene krystallklar: Trekk deg tilbake til et stille hjørne og les heller en god bok enn å se på skjermen.

Det er jo en del av vitsen med denne kollektive, påtvungne timeouten

Å (mis)bruke dette spesielle tidsvinduet vi har fått i gave ved å se enda flere serier, er kontraproduktivt for psykens hygiene. Statistikkene viser at skjermbruk har gått enda mer opp i disse dagene som egentlig er ment som potensiell retreat. Derfor lyder dagens anbefaling for psykisk hygiene: Skru av skjermen og finn en bok som ikke hisser opp ditt indre drama, men heller kan gi deg inspirasjon. Noe som kan utvide dine horisonter, minne deg om dine indre visjoner og drømmer. Inspirasjon betyr innpust. Det er ikke tilfeldig at ordet «pust» og «ånd» er synonyme.

Bruk tiden til å puste inn ånden av en god bok. Din indre Hygeia -den greske arketypen for god helse- kommer til å inspirere deg med god psykisk helse.