Master(ess) of the Option


Vi lever i en svært interessant tid. Tidsånden er så annerledes enn det som har noen gang vært før, at vi kan ikke si noe annet enn at dette er et megastort eksperiment. Ingen vet virkelig, ingen har oppskriften (bortsett fra kanskje planetene som viser veien. Men om man kan lese det som står der, og tolke det, det er et annet spørsmål !), veien må blir til mens vi går . En av min yndlings lærene, den geniale transpersonlige psykologen Jean Houston, kaller vår tid for ” jump time ”. Veldig treffende, fordi det er mange kvantesprang som kommer til å skje i det næreste fremtid – og  som faktisk allerede skjer nå. Vi er bare litt for nær realiteten i vår subjektivitet for at vi virkelig kan oppfatte det.
En av de største forandringer, spesiell i samfunn som Norge, er at vi har blitt til det som jeg kaller for opsjons samfunn. (eller skulle vi heller kalle det for opsjons-funn ? ). Kort sagt, betyr det at vi har mange flere opsjoner -valg muligheter- enn vi kan ivaretar eller tar i bruk.  Man lure kanskje: og hva er big dealen med det ? Det er en ganske big deal, faktisk, fordi bare noe få generasjoner tilbake dreie seg Livet om det å gjøre mest mulig ut av de få mulighetene man hadde. Man levede i en slags opsjons underskott, en minus situasjon i henhold til muligheten. Man hadde få muligheter (partnervalg, yrke, reiser, whatever), og man måtte gjøre det beste ut av det. Eller jobbe hard for å skape seg flere muligheter.
Dette har snudd 180 grader: i dag, her til lands, lever vi i et nærmeste grenseløst overflod av muligheter. Vi har  på alle plan mye flere muligheter enn vi noen gang kan gripe eller be-gripe. Dette er selvsagt fantastikk, på mange måte. Samtidig er det en gedigen utfordring. Den er faktisk ikke mindre krevende enn i tiden hvor det var underkutt av opsjoner. Ut og oppfordringen i vår tid er å ikke bli totalt forvirret av  mangfoldet av mulighetene, å ikke går selv vilt i denne grenseløse skogen av opsjoner, å ikke stappe seg for fullt i den stappfulle selv betjenings butikken av Livet, å ikke bli helt virr av  all de sommerfuglene som stadig svirrer rundt ens hode. Det er et formidabelt oppgave, en oppgave som i den formen aldri har eksistert i evolusjonen.
Derfor gjelder det å vokser inn i det som jeg kaller for ”Master/ess of the Options”, en mester i det handtere valg mulighetene på den overordnet sett mest intelligente måten. Og den mest intelligente måten å velge det som i siste konsekvens tjene den øverste av alle prioriteringer, nemlig kriteria UT-VIKLING. Utvikling av ens egen Selv og utvikling av den kollektive psyken. Pose og sekk.
Det gydene spørsmål ved en veiskille, eller egentlig hvilkensomhelst valg burde altså være: ”Hvilket av de opsjonen som står til valg disposisjon bidrar mest til ut-viklingen av det store bilde, både personlig og transpersonlig
sett ? ”
Er man bevisst nok til å stille seg dette spørsmålet, er man allerede godt på vei. 50 % av jobben er allerede gjort, bare ved å stille dette spørsmål. Sjekk den da ! Og hvis man ”bare” (bare bare) fortsetter å holde bevisstheten og fortsetter å stille det gylden spørsmålet – og så å si gjøre den til sitt ledestjerne- kommer ens medfødte, overordnete intelligens til å søke og etter hvert finne svarene som virkelig ut-vikler ! Bingo, bongo !
God elg, godt hjort og rein mat !