Slangen i Drømmen


Hvis du (eller jeg, eller noen andre) drømmer om en (eller flere) slange (r), da vet du – eller heller: da burde du vite – at det er noe på gang. Ikke på gangen (som korridor-gang) men på gang. Forresten, jo: også på gangen. Som, ute på gangen. Noe (eller kanskje noen) som venter. Venter til å bli iakttatt. Lagt merke til. Av DEG.
Fordi det er din drøm. Og din drøm mener alltid deg, tror det eller ei. Ikke bare deg (den kan også har kollektive implikasjoner som angår mer enn deg som person), men først og fremst deg, deg, den som drømmen treffer. Fordi det er det drømmen vil: treffe deg. Eller heller: den vil at du treffer deg Selv. I drømmeverden treffer du alltid deg Selv. Ditt større, transpersonlige Selv møter ditt mindre personlige jeg. (derfor skriver jeg Selv med stor S og jeg med liten j). Og det er det spenningsfeltet mellom det store S og det lille j som skaper drømmene, i det hele tatt.  
En av de gyldene lover av drømme-arbeid er at man Selv alltid er alle i drømmen. Selv om de virker så over-bevisende til å ikke være deg: ikke la deg lure. Eller heller: ikke lur deg selv: det er alltid bare deg i utkledning. Mange masker, samme persona. Det er forresten akkurat som i den andre drømmen - realiteten. At det såkalte realiteten er like drømmeaktig som drømmen (hvis ikke mer) og drømmen er like real som realiteten, er her bare bemerket på sidelinjen. Også i realiteten er de andre som du møter i siste konsekvens alltid deler av deg Selv. Men når du og jeg virkelig har skjønt det -da er vi virkelig godt på vei.
Tilbake til slangen. Hvis du drømmer om en slange er du også slangen.  Eller i hvert fall: slangen hører til deg. Og der er det alltid smart å høre på slangen. Fordi poenget er: hvis slangen dukker opp i din drøm, hva vil den fortelle deg ? DET kan bare du vite (eller kanskje en dreamwise terapeut, som har Joseph drømmetyderen som en av sin forfedre). Men en ting er sikker (hvis det er noe som er sikker i det hele tatt): En slange i drømmen betyr at noe viktig og vesentlig er i ferd med å forandre seg. Slangen er symbolet for transformasjon og metamorfose. Det er derfor mennesker frykter slangen, og har demonisert den. Fordi de fleste vil ikke forandre seg. Man vil pokker’nmeg forbli sameold sameold. Det er den virkelige demonen. Den delen i mennesket som vil alltid holder fast- i det som er allerede død. Det er det som forgifter individet, og dermed relasjoner, og alt rundt seg.
Min forslag lyder derfor: hils alle slangen i drømmen hjertelig velkommen. Og dermed: hjertelig velkommen til forvandlingen som står foran døren.