Den magiske slangen

Slangen er magisk. Ikke bare som dyr, men som symbol for vekst fra bunnen til høyden av Selvet. Ikke uten grunn snakker man i indisk mytologi om Kundalini slangen, som sitter på bunnen av korsryggen/bekkenet (ved første chakra) og som skal stige opp, chakra etter chakra, i logisk utviklings kronologi til kronen er nådd. Tantrisk praksis tar utgangspunkt i det i sine puste og visualiserings øvelser, og seksuelle ritualer.

I den vestlige, hermetiske/esoteriske tradisjonen hører slagen til Hermes/Merkur. På hans magiske stav, Caduceus, vinder to slanger seg opp, for å forenes I toppen. Apotekene og lege stander over hele verden bruker symbolet fortsatt, stort sett uten å ha den ringeste anelse hvorfor. Det er “bare et symbol”.

Slangen som dyr farer ikke så vel i vår verden og tid (i likhet med sine andre magiske kamerater, ulven og fisken). Det er ikke så rart, siden det at folk bare dreper slangen eller ulven eller fisken (ved overfisking) er et symptom av deres uvitenhet om dens magisk symbolske betydning. Eller omvendt sagt: hvis mennesker forstår igjen hva energien av slange, ulv, fisk etc. står for, hadde det handlet annerledes.

bildet: Sunniva Rademacher Flesland