Chlorophyll Chill Meditasjon

Utdrag fra Ingvild & min bok "Norwegian Woods" som kommer ut på våren på Versal/Gyldendal


Ordet meditasjon betyr bokstavelig ”a bevege seg til midtpunktet” (medi = midten, asjon= bevegelse , som i mo-sjon.). Akkurat som et hjul som dreier seg best når den henger godt sentert på sin egen akse, er det en fordel for mennesket å vaere sentrert. Vi vet alle hvordan det føles ut på periferien av hjulet (og seg selv): Livet surrer fordi i rasende fart. Det skjer altfor mye, altfor rask. Man blir svimmel i hamsterhjulet. Og jo raskere man løper (den vanlige strategi for å ”ƒår alt til”), desto raskere snurrer hjulet. Loose-Loose, kunne man si.

Meditasjon er en slags gratis universell terapi. Selv om det høres litt utrolig ut, så hjelper den for det meste, for å ikke sier: alt. Kontemplere man analogien av hjulet en liten stund, virker det logisk: jo naereme man kommer midtpunktet, desto roligere blir det i hjulet. I innerste midtpunktet, selveste kjernen, er man i stormens øye. Uansett hvor mye det blåser rundt omkring, er det helt rolig her inne. Å komme seg ditt er meditasjonens mål.

Mens stereotypet av mediasjon er at man sitter i en eller annet karrig innredet zen meditasjon kammers gjemt bort fra livet og kun fokusert på sin egen navle, virker det for vår livsstil mer naturlig å meditere i sync med naturen. Vår arbeidshypotese er at man kan møte sin egen natur best ved å meditere i naturen. En liten grønn meditasjon vi har utviklet er det vi kaller vår klorofyll-chill meditasjon.

For det første trenger man ikke å stresse meg å inntar en perfekt meditasjon holdning. Lotus posisjonen er nydelig hvis man har laert den fra barndoms alder. Ellers er den heller en bestilling til å få krampe i bena. Så hopp over det. Finn deg et heller en nydelig og –hvis mulig- litt tilbaketrukket plass, gjerne i hagen eller naturen. Kanskje du setter deg under et gammelt tre du som er glad i, eller ved siden av en nydelig magnolia i blomst – et eller annet sted som du synes er litt smagisk. Bor du i byen, fungere det like godt å plassere seg på en gamle camping stol mellom pelargonia pottene på balkongen.

Så lukker du øyene og tar tre dype pust gjennom nesen. Hver gang du puster ut, forestill deg at du slipper ut spenninger og stress. Prøv å la gå alle hverdags tanker som du ikke trenger akkurat nå.

Kjenn bevisst hvordan føttene dine er i kontakt med jorden. Minn deg selv for et øyeblikk hvordan jorden under føttene dine er trygg og at den baere deg. Over deg kjenner du solen som stråler på deg , generøst og varm (uansett vaer type, her snakker vi om den indre, visualiserte solen).

Og nå kommer essensen av mediasjonen: visualiser for deg selv hvordan du puster inn grønt farve. Gjennom nesen suger til deg chlorofyll. Med hver innpust fyller hele systemet ditt mer og mer med vital, grønt energi. Og siden solen skinner (for det minstre i din indre), skjer den en slags photosyntese i deg. En win-win: jo grønnere du blir, desto mer suger du solen til deg. Du får mer og mer energi, jo lenger solen og chlorofyllen spiller sammen. Etter en liten stund føler du deg som om du er på chloro-fylla- noe som er helse gevinst på alle plan !

Fortsett med det 2-5 min, etter smak og behag.

Når du etter hvert åpne øyene igjen, iaktar bevisst skjønnheten rundt deg, og –rolig,rolig- tar du denne grønne opptankningen/ sensasjonen med deg i en mer vital dag.

Som med alt annet trenger også meditasjon litt tid og rom til å øve seg og bygge opp et virkningsfullt resonansfelt. Det er som en trene en muskel: for hver gang blir den litt sterkere. Bare at det i dette tilfelle dreier seg om det vi kaller for den indre visjonsmuskel.

At det har en virkning er mer enn bare fantasti. På Harvard Universitet har man nylig funnet ut at hjernen allerede forandrer seg etter tre måneder med jevnt meditasjon !

PS: Grønt er en helbredende og naturlig ”chillende” farve. Man merker det godt når man kommer ut av byen og inn i naturen. Det er som om noe instinkitv begynner å slappe av, så snart som omgivelsene er grønne.

PPS: Klorofyll betyr bokstavelig ”grønn blad” .