Egne Verdier, Egenverdi og materiell verdi skapning, del I

I etterkant av helgens Kreativ Living seminar på S.P.A.C.E., bruker jeg anledningen på denne nydelige høst søndags morgen i skogen til å reflektere litt over det som har krystallisert seg ut i løpet av kursets om sammenhengen/logikken mellom trekanten

> Egne verdier

> Egenverdi og

> Penger.

For den astrologisk interesserte skal det være nevnt at den astrologiske aksen som dette tema dingler på er

Tyr –Skorpion:

Skorpion representere ” de andres verdier”

Tyr ” egne verdier”.

Handikapet

Alle menneske-barns utgangspunkt er det samme: man blir født med et bestemt og svært individuelt set av genuine, egne verdier. En god utgangspunkt, uten tvil. Handikapet (og har snakker vi ikke golf-kaaanskje mini

golf ?) i denne fasen av Livets løp er at de egne verdiene enda ikke er bevisste. De eksistere, ja, men bare som urealisert potensial. De egne verdien svømmer som drømmer om det som å mulig –en dag i fremtiden-i havet av barnets fortsatt grenseløse psyko kosmologiske landskap.

Barnet er a priori totalt åpent, og reseptivt. En fin egenskap, men også det har sin prislapp: denne åpenheten medfører at man sårbar prisgitt ”de andres verdier”. I dette stadiet av Livet er det som regel foreldrenes og –ikke til å glemme de dypere lagene som ligger under- familiesystemets (”slekten”) verdier. I dette stadiet av sin utvikling kan barnet ikke noe annet enn å ta på seg familiens verdier. Den har ingen valg. Ikke bare fordi barnet er såpass åpent og enda uten tydelige egne psykologiske grenser, men også fordi barnet ”vet” (egentlig: ”tror”) at den må – er nødt til å - tilpasse seg systemets verdier for å ikke blir utstøtt av klanen. Dette henger sammen med en del av vår hjerne som er knyttet til våre gamle dyr instinkter. Eller vår fugle hjerne som er redd for å bli hivet ut av redet, hvis man blir oppdaget at man er annerledes (s. H.C. Andersen

” Den stygge andungen”. )

Forviklings kronologiens svanesang

Og er reisen inn i sumpen av utydelige grenser mellom det som er mine og dine, barnets og foreldres verdier i gang.. Den snikende tiger, skjulte dragen i denne settingen er at dette skjer så graduelt at det er umerkelig. Etter en stund (tid og rom er relativ mens man er barn) tror man at familiens verdiene virkelig er ens egne. En forsterkende faktor i denne ligningen er at hver system har en tendens å bekrefte seg selv. I dette tilfelle: alle medlemmer av familien er delaktig i de samme verdiene og er psykologisk sveiset sammen via denne verdi konsensus.. Vi møter den uforløste Skorpion arketypen i masken av denne dynamikken:

de andres verdier blir

1. projisert på meg

2. jeg tar dem imot

3. tror etterhvert at det er mine

4. lever dem

5. og begraver dermed mine egne verdier under grusen

Grus-somme greie ! De egne verdiene har blitt ofret på det skorpionske alter. Og hvis blir man ikke klar over det før eller senere, henger disse falske verdiene ved ”for alltid” (det kan i hvert fall føles sånt). Analogien hadde vært en feit flått som suger livsblodet ut av ens årene. Eller en vampyr- eller hvilkensomhelst parasitt. Og jo lengre den henger, jo mer ligner den kjeven av en pitbull- den slipper ikke frivillig. Det er virkelig en terapeutiske erfaring: har de falske prinsippene først ordentlig bitt seg fast, er det hardt arbeid å få denne kjeven til å la gå. Og det interessante er (for å unngår alle videre skyld projeksjoner på foreldre, familiesystemet, eller samfunn): I siste konsekvens er alt dette er meg. Jeg er kjeven, pitbullen, det som blir holdt og den som holder. All ansvar delegasjoner er helt bortkastet. Men det er egentlig en god nyhet. Det betyr nemlig at jeg ikke er avhengig av noen andre for å komme videre.

Både pitbull, vampyr, parasitt og flått (hyggelig selskap,

eller hva ? ) representere forresten det uforløste Skorpion prinsipper. Vel å merke : uforløst ! Skorpion er et like ”flott ” (ikke : ”flått) prinsipp som alle andre 11 astrologiske arketyper. Alle uforløste prinsipper suger like mye- bare på forskjellig vis. Eller synes noe at det er mer attraktiv å blir spist av en tiger, eller hai enn en flat ? Eller at det er bedre å ha sprøyte i armen enn en pitbull på hælen ? Nettopp. Uten å ville gjentar meg selv: Alle uforløste prinsipper suger like mye .

Nå at det er sagt, kan det være en god starthjelp på prosessen å nøste opp fløkene mellom forestilte og virkelige verdier ved å se gjennom sine horoskop(ene) etter uforløste Skorpioner. Jeg sier bevisst horoskoper i plural fordi det finnes flere relevante charts å undersøke. Fødselshoroskop så klart (nedstigende måneknute i Skorpion, 8 hus, i aspekt til Pluto, Skyte AC som har Skorpion fortid). Så: alle 10 planet personarene. Alle personare med Skytte ascendenter er a priori Skorpion belastet (pga av fortids tegnet foran AC) og dermed er har vært en magnet for”forestillte verdier”.

Det samme gjelder for kompositter. Med din partner.

Dine barn…..etc etc….bare for å komme i gang med søken….