Konversasjoner med Pan -en ad hoc kanalisering av selveste Naturånden
Bonjour, Pan, hvordan har du det disse dager ?

Bade og, vil jeg si. På en mate har folk blitt såpass oppslukt av sin rasjonalitet at de har mistet blikket for det som lever i og gjennom naturen og som jeg er summen av. Mange tror bare på det de ser og kaller det for realitet. Der gar man glipp av noe vesentlig, nemlig virkeligheten. For a bruke dagens sprak, vil jeg si at jeg ikke foler meg særlig ”sett”.

Hm, det var synd. Jeg er ikke sikker at jeg skjønte hva du mener når du snakket om forskjellen mellom realitet og virkelighet ?

Realitet er det man oppfatter med sine vanlige fem sanser. Virkeligheten er det som virker bak sløret. Det er det som virkelig er virkningsfullt. Mens det som mennesker betegner som realiteten er kun en speiling av det som virker bak. Litt som Platos hule allegori –hvis du kjenner den- hvor skyggene speiler seg på hulene veggen og blir feilaktig tolket som realiteten. Skjønner du ?

Jeg tror det. Sier noe mer om virkeligheten bak den reale naturen ?

Et fordømt godt spørsmål ! Unnskyld at jeg banner, men det lærer man seg fort med alle disse ustyrlige elementær andene, plante devas og eteriske greie som jeg må holde oppsyn med .Men tilbake til ditt spørsmål: Virkeligheten er at alt i naturen og universet lever og ander, hver plante, tre, stein, mineral har bevissthet –hver på sin mate, på en bestemt bølgelengde av bevissthet.

Du sa innledningsvis ”bade og”, Pan. Betyr det at det også finnes lys på horisonten av natur guden ?

Ja, uten tvil. Det er det ganske mye som skjer disse dager. Bade foran kulissene - og enda mer bak. Vi jobber med saken, som man sier. Også fra var plan. Det rare er at det nye lyset dyrkes der hvor man minst skulle forvente det, nemlig i det urbane og i en land hvor det har vart tradisjonell mye industri. Det skjer pa steder som Brooklyn og i Berlin. Men i Finnskogen hvor man egentlig skulle ha det lett a ha tilgang til naturen er bevisstheten fortsatt langt i fra. Men, men…også det er ikke tilfeldig, men er del av noen overordnete lovmessighet, som ikke jeg har noe direkte med, men er en del avOgså det er ikke tilfeldig, men del av en lovmessighet, som ikke jeg har noe direkte med, men er en del av.

Pan betyr på Gresk”alt”. Er det et navn og et konsept ?

Det typisk menneskelig a utrykke seg på den maten. Jeg er selvsagt ingen konsept. En konsept er en forstillingen, et forsøk a boye virkelighet etter sin vilje. Verken konsepter eller forstillinger fungere på sikt. Men det med betoningen av navnet mitt er nok riktig. Alle mennesker og ting har sitt navn, og den er alltid passende. Om man forstår det selv eller ikke, er igjen et annet spørsmål. Et spørsmål man kan befatte seg med et helt liv. Jeg lever utenfor tid og rom, og har helt fra begynnelsen visst at mitt navn og oppgave er ”alt”.

Hvordan ser du din rolle disse dager i en postmodern samfunn som Norge ?

Tja, jeg vet egentlig ikke om jeg ville kalle det en rolle. Min oppgave gjennom alle tider er jo knytte mennesker til naturen, og gjennom det ogsa a forbinne seg med sin egen natur. De to henger jo i hop, som man sier pa Norsk.


Avslutningsvis , et kort kommentar fra deg om fremtiden for oss mennesker her på jorden. Gar naturen og klima til helvete ?

Neida, selv som en del tegn kunne tydes i den retningen. Mennesker er litt treig til a lære. Intuisjonen deres er potentiel lynrask (hvis dere lære dere a ta den i bruk), psyken trenger mer tid a tygge seg gjennom noe. Og kroppen, puuuh, den tar sin tid a kommer etter. Men det rare er – hvis dere forst er i gang og har bygget opp et viss momentum, sa kan det gar fryktelig rask. Det er også det som kommer til a skjer på det kollektive bevissthet rundt naturen, bruk av resurser etc. : i løpet av relativ rask tid kommer mennesker til finner gode losninger til en del utfordringer som na kan virke litt uoverkommelig. Tidsåndens klokke star på det. Og evolusjonen accellerere. Og sa kommer nye kollektive utfordringer, sa klart. Men naturen kommer til a ha det bedre og bedre fremover. Og jeg som Pan kommer til a bli mer ”sett” igjen, under diverse navn som alle betyr det samme.

Takk for hyggelig samtale, Pan

Det var en glede. Anytime. Jeg er her, alltid, overalt, uansett.