Uterom for Meditasjon, Yoga & Chi Gong

Jeg bruker min skrivetid primært til å skrive for hageboken "Den Barbeinte Gartneren " som Ingvild & jeg lage for Versal/Gyldendal. Deadline er slutten av desember, derfor må det være fokuset akkuart nå. Jeg kan ikke helt la være å vinkle tekstene fra min vanlige psyko-spirituelle hjørne. Har kommer en liten forsmak til boken:

Så lenge termometeret ikke viser minus grader, bruker vi uterom, hagen og naturen rundt oss til å gjøre våre øvelser. «Øvelser» høres kanskje litt strengt ut, men det er bare begrepet vi bruker for en set av fysio-psyko-spirituelle trening som vi gjennomføre daglig. Formålet er å gi kroppen og sjelen regelmessig oppmerksomhet for å ikke mister seg selv i hverdagens mangfoldige gjøremål. Vi pleier å legge inn to slike sesjoner per dag. Den første er om morgen før barna er i våken. Det forutsetter å våkne litt tidlige, men morgen er vår favoritt tid av dagen. Spesiell tiden rundt soloppgangen er magisk og blir av de fleste mystiske tradisjonene betraktet som den perfekt tiden for meditasjon eller yoga. Sesjon No 2 skjer vanligvis om kvelden etter vi har avsluttet dagens «ytre» gjøremål, som en måte å tune oss ut av dagen og stille oss inn på nattens drømme og regenerasjons tid. Vår erfaring er at det er viktig å ikke stille for høye krav til seg selv, slik at det er virkelig gjennomførbart. Vi pleier å legge inn en halv time om morgen og 15-20 minutter om kvelden. Det har vi gjort i 20 år. Men hvis man først begynner holder det hvis man klarer å legge inn 10 minutter om morgen og 10 på kvelden. Cluen er å være konsekvent. Gjør man dette daglig, er man allerede en veldig god stykke på vei. Kroppen & sjelen får en gode dose med balanserende input og fryder seg. Hva slags øvelser man velger en smakssak, og litt avhengig fra livssituasjonen. Personlig praktisere vi en blanding av meditasjon, visualiseringer, yoga, chi gong og pusteøvelser, alt etter behov og lyst.

Å praktisere utendørs tilføre det hele en dimensjon som man ikke får når man er inne i huset. Man snakke ikke uten grunn om det at slike øvelser skal bringe mennesket i kontakt med sin egen natur. Hva er der mer (bokstavelig) nærliggende enn å gjøre sine øvelser ute i naturen, spesiell i en land som Norge, som har så mye å by på dette plan. Å meditere på lyden av fuglekvitter høres kanskje litt komisk ut, men er en helt vidunderlig opplevelse. Eller å kontemplere svalenes elleville navigasjoner gjennom luften kan minne oss om friheten vi bære i oss selv. En annet meditasjons favoritt er å fokusere blikket på en tretopp og følger med oppmerksomheten bevegelsen i vinden. Det virker nest hypnotisk. Eller man legger seg ned i gresset og ser oppover i himmelen, stirre inn i det uendelige blå, og kontemplere skyene som drar sin vei. Magisk er dette selvsagt også på en stjerneklar natten (ev liggende på en yoga matte).

Det å finne seg «faste» favoritt steder og tider å praktisere er god hjelp, spesielt i begynnelsen. Å sitte og meditere inntil et nydelig gammelt tre for eksempel og gir en følelse av dyp ro og vekst. Å sette av en tid til å gjøre Yoga i morgen solen på en svaberg mens man er på hytta, gjerne vendt mot øst, hvor solen står opp, er en herlig start inn i dagen.

Det finnes uendelig muligheter på dette plan. Det vesentlig er å finne det som passer for en selv.

Og å gjøre det ute, gjerne barbent, selvsagt !