Opphav: Mennesket, hvor kommer du fra ? Del I
Opphav: Mennesket, hvor kommer du fra ?


Walter Crane, Neptune's Horses 1892

I en verden, kosmos & liv hvor det meste er usikker, kan man i det minste fastslår at alle mennesker har et opphav. Men hva betyr det egentlig , opphav ? At man er fra ettland sted, Nordmøre eller Sicilia ? At familien er ens opphav ?

Begge utsagn har sine berettigelse. Samtidig er de for begrenset og viser kun et lite utsnitt av det store bilde, et min fornemmelse.

Ordet opphav har fascinert meg lenge. Jeg har derfor lagt ut på en liten reise etter opphavets opphav. Som vanlig starter jeg min oppdagelses ferd ved å ser litt mer nøye på selve ordet og dens symbolske betydning.

Opphav.

Hm. Det sier jo en del, eller ?

Nomen est omen (latin= navnet er tegnet).Ordene er smartere enn oss som prøver å lese dem. De pleier å treffer sitt egen betydningen midt i blinken. Det er bare vi som ikke klare å lese dem for det de sier. Menneskers har stort sett blitt for blind til å lese de åpne hemmeligheter som ordene (og livet ellers, forresten) servere oss på et sølvfat. Snakke om «ikke skogen for alle trær...»

Ok. La oss tar de to ordene som opphav er bygge fra på ordet og høre hva den har å si om menneskets opprinnelse: Opp-hav.

Vi kommer alle fra havet. Opp fra havet, faktisk.

Opphavs lag

Det finnes forskjellige opphavs lag. Ingen av dem er - isolert sett- det ene virkelige opphav (bortsett fra kanskje den aller første), men bare ett av mange lag, sedimenter som er lagret over hverandre. Det følger en liten oversikt over de opphavslagen som jeg per nå har identifisert.

Hvis noen der ute inn cyberspace har et innspill her på bloggen om noe som åpenbart mangler eller burde justeres: shoot ! Del det med meg og oss.

Opphavs lagene, here we go:

 1. Mor & far

 2. Familiesystemet/ Familietreet

 3. Ur mor & Ur far

 4. Dyr

 5. Plante

 6. Mineral

 7. Havet (jordiske)

 8. Det kosmiske hav

   1. Mor & FarHelt på toppen (dvs egentlig det mest overfladiske av lagene) finner vi, så klart: mor & far. Om vil eller ikke: Det er de som har -på en måte- bragt hver av eneste av oss hit på jorden. Gjennom sin (mer elle mindre kjærlige) kjærlighetsakt har de kall oss ned fra det kosmiske hav. Når mors egg og fars sædcelle fusjonerte, ble vi rystet ut av vår kosmiske drømme-flyt. En usynlig tråd festet seg i dette skjebnesvangre øyeblikk på den kroppsløse sjel potensialet og så ble vi halt inn, dratt inn i en spiral som vinder seg nedover, retning jorden. At akkurat de foreldrene fisket oss ut fra universet er i den store konteksten ikke tilfeldig og helt passe. Og uansett hva som har skjedd i etterkant av tilsynelatende pedagogiske feilgrep, traumer og sår påføring (som i det store bilde også er helt passe for som utviklings stimulus): er glad for å være i livet, fortjener dine foreldre en kosmisk «takk for det».

På det mest opplagte, er dette altså plan 1 av et menneskets opphav.

På det mest opplagte, er dette altså plan 1 av et menneskets opphav.

2) Slekten


Også mor og far har sitt opphav, sine foreldre, som igjen har foreldre, etc.. Deres opphav er også del av ditt opphav. Hver av oss bærer hele familiesystemet sitt i sine fysiske, psykiske og spirituelle gener, med alle sine forviklinger og potensialer. Det er del av din kode. Dermed virker det rimelig å postulere at psyko-genealogien, familietreet, slekten som følger slektens gang, er det nest øverste opphavslag.


3. Ur Mor & Ur Far

Jeg husker ikke det eksakte tall, men jeg leste engang ettland sted at man trenger bare å gå 13 generasjoner bakover i familietreet, og så er alle mennesker i Europa i slekt med hverandre. Tenk på det. Det er ikke så langt som det høres ut. Tid og rom flyr fort. Zoooooom. Og så er tretten generasjoner over. Spesielt hvis man regner det i kosmisk tid, så der det ingenting. Og bingo så er vi alle beslektet. Meg og deg. Og damen med puddelen i Paris. Og narkomanen i Zürich. Og Herr Freud i Wien. Så rart. Men egentlig ganske innlysende, matematisk sett. Hvis man tegner en slekts tavle, ser man hvordan bredd basen av menneske pyramiden fra et vist punkt nedover blir. Der eksplodere plutselig antall mennesker som er involvert, som er del av din slekt. Ikke bare er din slekt, men vår slekt. Jo dypere man kommer, desto mer blir det en felles slekt. Den psyko-genealogiske felles nevner.

Dermed har vi i grunnen alle et felles familiær opphav. Og hvis man går langt nok tilbake lander man etterhvert hos en ur-mor og ur-far, alle menneskers opprinnelige foreldre. I vestens mytologi kalles de for Adam og Eva. Men det er bare et navn, et symbol. Vi kunne like gjerne si: Yin (=Eva) & Yang (= Adam). Det vesentlige er betydningen av dette: nemlig at hele menneskeheten har en felles ur mor og ur far. Dette er ganske stort hvis man virkelig å tar det inn, la det virke i sin konsekvens.

Vi har landet på plan 3, en relativ dyp felles nevner av mennesker opphav.


...to be continued, 2morrow... !