bjørnetjeneste og barnetjenester

 

Barn hører arketypisk til Kreps prinsippet, mens det voksene tilsvarer Steinbukken.
Selv om det er bra å verne om barndommen (mens det er passende), er det en del av Livets overordnete utviklings kronologi at barn skal modne, skritt etter skritt. Summen av disse utviklingstrinnene blir etterhvert- forhåpentligvis- til et virkelig voksen mennske (de fleste såkalte voksne er barn i voksen antrekk/kropp og forholder seg tilsvarende).
Men hvordan blir man voksen, hvordan modne man, arketypisk sett, fra Kreps til Steinbukk ? Hvis vi holder oss til arketypenes visdom, er ett implikasjonen opplagt:
Barnet-Krepsen trenger å møte den Steinbukk-voksnes motstand. Det høres kanskje litt uhyggelig ut for skandinavisk ueber-pedagogiserte ører. Men ur-prinsippene snakker et tydelig språk her: motstand får barnet til å vokse. Punktum. Derfor er det i det overordnete bilde passende og bra å gi sine barn en del motstand. Kjærlig motstand, seffer´n ! Men hvis man forstår den overordnete meningen med det, blir det i siste konsekvens mer kjærlig å gi barna motstand enn å la være. Foreldre, spesielt her i Norden, har en tilbøyelighet til å gå veien av minste motstand: barna får det de vil (iphonen til jul, godteri på Super´n, kjøring/henting til den store gullmedaljen etc). Dette gjør kidsa ikke godt. Ikke pga noe moralsk, men fordi alt kommer for lett. Barna får ikke trent sin motstandskraft (akkurat som barn får ikke lenger lov å bli syke, har feber) En muskel trenger motstand for å vokse. Det er det eneste vei til vekst. De beste vinene har vanskelige vekst vilkår. Man gjør barna en bjørnetjeneste ved å gjør det for lett for dem, på alle plan. Curling foreldre, åss: Alt motstand og hindringer blir ryddet (pusset) til side- av foreldre, ta-taaaa ! Selvsagt er det også lettere for foreldre å være «snille», ikke sette grenser, ikke gi motstand. Det er den enkleste veien ut , også for foreldre. Det er jo så mye mer slitsomt å stå i «nei» overfor sin barn. Spørs er: hva er det viktigste ? Er det det å «ha det lett» (foreldre OG barn), eller er det viktigst at utviklingen blir drevet frem, kan gå sin gang. Foreldre, brett opp ermene, og vis musklene !